Menu
https://www.mouthilversum.nl/historie

Van Autopalace De Wit tot MOUT: Foodhall en brouwerij

Dit prachtige pand is ruim honderd jaar geleden gebouwd als autogarage en showroom voor de welgestelden uit Hilversum en omstreken.

Autopalace De Wit was een vooruitstrevend pand en straalde  optimisme  en weelde uit. Het was een modern open gebouw met een enorme vrije overspanning met een dun schaaldak van beton. In 1912 was beton echt een nieuw bouwmateriaal en er zijn slechts enkele van deze grote schaaldaken gemaakt.  Het werd ontworpen in de Art Nouveau stijl, overgewaaid uit Parijs.

 

Niet veel later werd het gebouw in gebruik genomen als Nederlandse Sein Fabriek en vormt het gebouw de basis van de ontwikkeling van omroepstad Hilversum als centrum van Nederland voor radio & televisie. Jaren later werd het gebouw in gebruik genomen als feestzaal Trianon en Casino met bioscoop. In de laatste jaren stond het gebouw bekend als De Eurobioscoop. Er was niets meer zichtbaar van de oorspronkelijke Art Nouveau architectuur. Het gebouw was de loop der jaren geheel in verval geraakt. Het was als een rechthoekige ‘doos’ ingepakt met armoedige gevelbeplating. Ook aan de binnenzijde was niets zichtbaar van het schaaldak met grote daklichten. De Eurobioscoop was misschien wel het lelijkste gebouw van Hilversum op een van de meest prominent plekken in het centrum.

Het gebouw was bijna gesloopt, maar gelukkig zijn alle krachten verenigd om dit gebouw te behouden. De voorgevel in Art Nouveau-stijl is gerestaureerd. Bestaande resten zijn weer zichtbaar gemaakt en er zijn veel elementen teruggebracht naar origineel ontwerp. Het prachtige schaaldak is hersteld en de ramen in het dak zijn weer open gemaakt. Er zijn enkele nieuwe onderdelen toegevoegd, die een mooi contrast vormen met de oorspronkelijk architectuur. Met de nieuwe gevel aan de marktzijde en uitbreiding aan de zijkant opent het gebouw zich naar de stad. Kortom: MOUT geeft nieuw leven aan dit prachtige gebouw.